marți, 3 decembrie 2013

Caldurile, monta, gestatia si fatarea ciobanescului mioritic

Cred ca este necesar ca fiecare proprietar de ciobanesc mioritic sa se informeze cand isi achizitioneaza o femela  asupra acestor trei aspecte foarte importante carora daca nu li se va da o atentie deosebita riscati sa nu aveti mult doritii pui de mioritic. Urmatoarele randuri sunt din teoria citita de mine dar mai ales din experientele personale care uneori sunt complet diferite de teorie.

Caldurile la caine dureaza 3 saptamani si sunt formate din 4 etape (proestru, estru, metestru si anestru). Voi explica ce inseamna aceste patru etape pe a intelege mai bine acest ciclu sexual al femelei.
Proestrul este etapa cand creierul secreta anumiti hormoni .
Estrul  este a doua etapa a caldurilor si incepe in a noua zi de calduri asta difera de la individ la individ si poate dura de la cateva ore la cateva zile.

Metestrul dureaza aproximativ doua luni iar femelele montate sau nu au o functionare hormonala identica. La femelele gestante progesteronul scade brusc cu 12-24 ore inainte de fatare iar la cele care nu sunt gestante  nivelul progesteronului scade treptat.


Anestrul este ultima etapa in care femela intra intr-un repaus sexual complet, inaintea inceperii unui nou ciclu.

Monta se realizeaza in perioada de estru. Aceasta perioada poate incepe in a 9 zi de calduri insa din proprie experienta va pot spune ca au fost femele la mine in canisa care s-au montat intre a saisprezecea si a douazecisidoua zi de calduri si am avut o femela care s-a montata din a doua pana in a optisprezecea zi de calduri.

Gestatia este o etapa f importanta in care femela  trebuie hranita f bine cu mancare f buna,trebuie sa faca miscare si trebuie sa I se amenajeze maternitate pt a avea conditiile necesare pt fatare.Gestatia dureaza cam 63 de zile.

Fatarea este ultima etapa a caldurilor. Femela poate fata intre a 58-a zi de gestatie si a 65-a zi. Noi avem maternitate in care fata toate femelele si va spunem cum pregatim noi fatarea.Femela intra in maternitate cu minim 2 saptamani inainte de a fata pentru a se obisnui cu locul.In maternitate noi avem asternut de talas insa recomandam si paie.

Avem in primele 2 saptamani de viata a puilor bec cu infrarosu insa perioada in care il tinem aprins difera in functie de anotimpul in care fata femela. La fatare este bines a intervi cat mai putin pt a lasa femela sa treaca si prin aceasta etapa natural insa daca trebuie sa intervi  din punctual nostru de vedere trebuie intervenit cat mai putin.

Sper ca v-au fost de folos aceste informatii!

Un comentariu:

  1. Am dus femeia la împerechere (ciobanesc carpatin)Si este în a10zi in călduri există posibilitatea de a rămâne restanță deoarece nu il primeste

    RăspundețiȘtergere